Φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στην Ορεινή Ναυπακτία!
Φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο στην Ορεινή Ναυπακτία!
Απόφαση - αστραπή για εκδρομή στην Ορεινή Ναυπακτία! Είδαμε στο Internet για τη Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο γύρω στα μέσα του Οκτώβρη στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας και, αφού λατρεύουμε τα κάστανα, είπαμε το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 να το περάσουμε στην πανέμορφη -αν και απομακρυσμένη- Ορεινή Ναυπακτία. Ξεκινήσαμε από Αθήνα με το αυτοκίνητο Παρασκευή απόγευμα κατά τις 7.30 με σκοπό, μέσω της Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας, βγαίνοντας στην έξοδο προς Κάστρο και περνώντας από Δίστομο - Δεσφίνα - Ιτέα, να φτάσουμε το βράδυ στα παραλιακά χωριά της Φωκίδας για διανυκτέρευση.
Κατά τις 10.30 φτάσαμε στην παραλιακή πόλη της Ιτέας, με τα ταβερνάκια της πάνω στην περατζάδα δίπλα στην θάλασσα. Στάση για σουβλάκια και αναχώρηση για τον προορισμό της διανυκτέρευσης, που είχαμε από πριν αποφασίσει να είναι το λιμανάκι της Χιλιαδούς λίγο πριν τη Ναύπακτο. Περνάμε περιφερειακά το Γαλαξίδι, την Ερατεινή και τα ψαροχώρια που εναλλάσσονται το ένα το άλλο στη φιδίσια διαδρομή μας (ο δρόμος έχει πολλές στροφές και θέλει προσοχή, ιδίως το βράδυ). Φτάνουμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Χιλιαδού και στο ξενοδοχείο Maraμπού που είχαμε κλείσει από το internet λόγω της φοβερής τιμής (24 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, τα καλά του off season!!!) και που δεν μας απογοήτευσε στο ελάχιστο, χίλια μπράβο στη Στυλιανή και το Νίκο, είναι νέα παιδιά που αγαπούν να προσφέρουν φιλοξενία! Στο ξενοδοχείο λειτουργεί και το εστιατόριο-ψαροταβέρνα Αρμίδα στην ωραία αυλίτσα κάτω από την κληματαριά, δεν προλάβαμε να δοκιμάσουμε τις γεύσεις αλλά θα επανέλθουμε δριμύτεροι. www.facebook.com/marabuhotel
Το πρωί η θάλασσα μας καλούσε και παρ'ό,τι μέσα Οκτώβρη δεν αντισταθήκαμε και καλά κάναμε! Όσοι λένε ότι το φθινόπωρο είναι οι πιο ωραίες θάλασσες, ε, έχουν δίκιο! Η παραλία στη Χιλιαδού είναι με άμμο, κατάλληλη και για παιδάκια. Μετά τη βουτία μας, βουρ για το βουνό! Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής, συνδυάζει ωραίες παραλίες και ψαροχώρια με καταπράσινες διαδρομές στα βουνά και παραδοσιακά πετρόχτιστα ορεινά χωριά. Aυτή είναι η Ελλάδα!
Όπως πάντα, ανεβαίνοντας για την Άνω Χώρα, οργώσαμε τα γύρω χωριά. Περάσαμε από το ωραίο Τείχιο με το όμορφο ταβερνάκι του πάνω στο δρόμο, από το Παλαιοξάρι με τις δύο γειτονιές και τους φροντισμένους κήπους, τη Λιμνίτσα με την πέτρινη ομώνυμη ταβέρνα της.
Καταλήξαμε για μεσημεριανή ξεκούραση στην Τερψιθέα, το ορεινό χωριουδάκι που επιλέξαμε να μείνουμε το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 15 χλμ. από την Άνω Χώρα. Αν τυχόν δεν βρείτε το χωριο στους χάρτες της Google, ψάξτε το λίγο ακόμα, πιστέψτε μας, υπάρχει!
Το ξενοδοχείο μας ήταν το Τερψιθέα Hotel, καθώς ήμασταν 4 άτομα και όλα ήταν κλεισμένα λόγω της Γιορτής Κάστανου ο Βασίλης μας έδωσε ένα τετράκλινο που είχε μείνει ελεύθερο (σε τιμή 65 ευρώ χωρίς πρωινό, ενώ τα δίκλινα στοίχιζαν 45 ευρώ χωρίς πρωινό). Στο ξενοδοχείο λειτουργεί εστιατόριο και καφέ, αν έχει καλό καιρό θα ευχαριστηθείτε τον καφέ σας στον εξωτερικό χώρο με απίστευτη θέα στα γύρω βουνά. www.terpsitheahotel.com.gr
Στην Τερψιθέα αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο που λειτουργεί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο δίπλα από το ξενοδοχείο, ζητήστε τα κλειδιά από το ξενοδοχείο. Εμάς μας έκανε μια ωραία ξενάγηση ο κος Βαγγέλης Πετρόπουλος, κάτοικος του χωριού και τον υπερευχαριστούμε. Εντυπωσιαστήκαμε από πολλά εκθέματα, μεταξύ των οποίων και αυτές οι συγκινητικές επιστολές της δεκαετίας του 1950 που δίνουν οδηγίες στους ντόπιους για τη φιλοξενία ταξιδιωτών που φτάνουν στο χωριό.
Μην ξεχάσετε να γευτείτε μεζεδάκια ή να πιείτε ένα ζεστό τσάι του βουνού στα δύο καφενεία-ταβέρνες στη λιθόστρωτη πλατεία της Τερψιθέας με τον μεγαλοπρεπή πλάτανο.
Το απογευμάτακι ανηφορίσαμε προς την Άνω Χώρα που ήταν πραγματικά κατάμεστη από επισκέπτες λάτρεις του κάστανου και του τσίπουρου. Στην πλατεία είχε στηθεί από το απόγευμα ένα γνήσιο ελληνικό γλέντι και μεγάλες θράκες όπου ψήνονταν τα κάστανα αλλά και καζάνια τσίπουρου.
Στις ταβέρνες, τα καφέ και τα σοκάκια της Άνω Χώρας γινόταν το αδιαχώρητο. Όπως διαπιστώσαμε, την ίδια μέρα (18/10) γινόταν και στο χωριό Γρηγόρι Γιορτή Μπακλαβά και την επόμενη (19/10) Γιορτή Φασολάδας και Μανιταριών στο χωριό Κεντρική, αλλά δυστυχώς σε αυτά δεν προλάβαμε να πάμε, επιφυλασσόμαστε για του χρόνου!
Ξημέρωσε Κυριακή και είπαμε να επεκτείνουμε λίγο ακόμα χρονικά την εκδομή μας, πηγαίνοντας προς Αρτοτίνα, άλλο ορεινό χωριό σε υψόμετρο περίπου 1200μ. Στην Αρτοτίνα φτάσαμε μετά από πολλές στάσεις για περπάτημα στα έλατα και για συλλογή καστάνων και θαυμάσαμε την λιθόστρωτη πλατεία της, η οποία είναι ένα μεγάλο μπαλκόνι με θέα στα Βαρδούσια όρη. Εκστατικό! Όπως και το φαγητό στην ταβέρνα της πλατείας. Ο Κώστας από την ταβέρνα μας κάλεσε πάλι το Μάη να μαζέψουμε μανιτάρια, έγινε!
Επόμενη στάση στο χωριό Γραμμένη Οξιά σε υψόμετρο 1.130μ., μέσα από μία διαδρομή γεμάτη οξιές με κιτρινοπορτοκαλί φυλλώματα, τα γλυκά χρώματα του φθινοπώρου!! Μικρό χωριουδάκι που όμως έχει δύο ταβέρνες στην πλατεία του, η μία που είναι ταυτόχρονα και πολύ όμορφο καφέ ανήκει στο Σύλλογο του χωριού.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας μέσα από το Γαρδίκι, τη Μακρακώμη, τη Μάκρη και το Λιανοκλάδι, πήραμε το δρόμο του γυρισμού για Αθήνα. Η Φωκίδα και η Ναυπακτία είναι μέρη που πραγματικά αξίζουν την προσοχή μας...