ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ!
Ακούγοντας Ηλεία, συχνά ο νους πάει στον Πύργο και ίσως οι περισσότεροι από εμάς να λέμε τι να πάω να κάνω εκεί. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Ο Νομός Ηλείας έχει πολλές ομορφιές, που θα χρειαστούν πολλές μέρες για να τις ανακαλύψει ο ταξιδιώτης.
Για τον Πύργο να σας πούμε ότι έχει όμορφη κεντρική πλατεία στην οποία μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας. Κάντε ότι δεν βλέπετε τα σκουπίδια στους δρόμους του Πύργου που έχουν γίνει βουνά και είναι ένα φλέγον θέμα, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί χώρος για την αποκομιδή τους... Ελλάς το μεγαλείο σου... Αλλά ας περάσουμε σε πιο ευχάριστες καταστάσεις.
Δεν θα χάσετε την απέραντη ακτογραμμή του Καϊάφα στα παράλια του Ιονίου Πελάγους, κρύα νερά συνήθως με κύματα, εκτός αν πάτε νωρίς το πρωί, με εντυπωσιακή αμμώδη παραλία με πολλά πολλά μικρά κοχύλια, η έκτασή της όσο φτάνει το μάτι, από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία. Ευτυχώς το πευκοδάσος Καϊάφα, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000, ξαναπρασίνησε πλήρως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η ευρύτερη περιοχή είναι ιδανική για κάμπινγκ, υπό την προϋπόθεση ότι προσέχετε σαν τα μάτια σας την περιοχή που κατασκηνώνετε, όχι σκουπίδια, όχι φωτιές, όχι μουσικές στη διαπασών, καθώς δεν πρέπει να διαταράσσουμε το οικοσύστημα που μας φιλοξενεί. Ο κανόνας του σωστού κατασκηνωτή είναι: όταν φεύγουμε, αφήνουμε το μέρος πιο καθαρό απ'ό,τι το βρήκαμε. Ααα και μεγάλη προσοχή παρακαλούμε πάρα πολύ στα κρινάκια της άμμου, μην τα πατάτε και μη χώνετε τις ομπρέλες σας στις ρίζες τους!! Δεν φαντάζεστε την ευωδιά τα καλοκαιρινά βράδια από αυτά τα θεσπέσια λευκά λουλουδάκια που φυτρώνουν κατά δεκάδες πάνω στους αμμόλοφους και ανοίγουν τα άνθη τους το βραδάκι, ενώ το πρωί κοιμούνται για να προστατευτούν από τον ήλιο. Τα κρινάκια της άμμου (αμαρυλλίδα ή Παγκράτιο το Παράλιον) είναι προστατευόμενο είδος, καθώς απειλούνται από την τουριστική δραστηριότητα στις παραλίες όπου φύονται. Το λουλούδι αυτό υπήρχε στην αρχαιότητα και μάλιστα, θα δείτε την πρώτη σωζόμενη αναπαράστασή του στον κόσμο στο ανάκτορο της Κνωσού στην τοιχογραφία "το μπλε πουλί". Στην παραλία του Καϊάφα έχουν σωθεί πολλά κρινάκια γιατί ακριβώς μέχρι στιγμής έχει γλυτώσει από τις τουριστικές ορδές. Αν τύχετε σε πανσέληνο όταν καθρεφτίζει στην απέραντη θάλασσα που γίνεται ασημί και ευωδιάζουν παντού τα κρινάκια, το τοπίο είναι ονειρικό.
Απέναντι από το πευκοδάσος θα δείτε πινακίδες για τη Λίμνη Καϊάφα (27 χλμ. από τον Πύργο και 25 χλμ. περίπου από την Αρχαία Ολυμπία) όπου συχνά μπορεί κανείς να συναντήσει και ναυταθλητικές δραστηριότητες και τα Ιαματικά Λουτρά της με οργανωμένο Υδροθεραπευτήριο. Για το 2016 ενημερωθήκαμε από τη Διαχείριση του λουτρών ότι γίνονται προσπάθειες να ανοίξει το Υδροθεραπευτήριο γύρω στις αρχές Μαΐου και θα μείνει ανοιχτό μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2016. Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 2625031707 και στο 2625031719 κατά τους μήνες λειτουργίας. Πληροφοριακά, η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών, όπως ονομάζεται, είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η σπηλιά (πηγή) είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, τη «μεγάλη» και τη «μικρή». Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32ο – 35ο C ενώ στη μικρή από 29ο – 34ο C. Το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ και ενδείκνυται για παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Σε απόσταση 200 μ. περίπου, βρίσκεται η ιαματική πηγή του Γερανιού, με νερό ιδανικό για ποσιθεραπεία.
Πολύ κοντά και η Αρχαία Ολυμπία, μουσείο και αρχαιολογικός χώρος από τους πιο εντυπωσιακούς και καλά σωζόμενους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Το να πατάς το πόδι σου στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι συγκινητικό. Το φυσικό τοπίο γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο είναι πραγματικά πανέμορφο, διόλου τυχαία έκαναν εκεί οι αρχαίοι το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στο Δία. Σας συνιστούμε αν βρεθείτε στα πέριξ με καλοκαιρινή πανσέληνο να πάτε οπωσδήποτε, εξάλλου ξέρετε ότι τις βραδιές με πανσέληνο η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους είναι δωρεάν και μπορεί να πετύχετε και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επίσης δωρεάν. Στην Ολυμπία θα βρείτε επίσης και το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, την ύπαρξη του οποίου πολλοί επισκέπτες δεν γνωρίζουν, με εισιτήριο μόνο 1€, είναι ένα κομψό κτίριο στα δεξιά πριν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, ρωτήστε. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει μια επίσκεψη στο Μουσείο Αρχιμήδη, αφιερωμένο στον αρχαίο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη και στην αρχαιoελληνική τεχνολογία, του οποίου η ίδρυση είναι ιδιωτική πρωτοβουλία του αξιέπαινου εκπαιδευτικού Κώστα Κοτσανά. Ο ίδιος έχει δημιουργήσει Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και στο Κατάκολο. Λεπτομέρειες στο kotsanas.com. Σημειωτέον ότι στα δύο μουσεία του κ. Κωτσανά η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, με ελεύθερη συνεισφορά.
Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα, άλλο ένα θαύμα των αρχαίων ημών προγόνων, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε κανείς να επισκεφθεί στην Αρχαία Φιγαλεία. Οικοδομήθηκε γύρω στο 420-400 π.Χ. από τον Ικτίνο και είναι από τους επιβλητικότερους που έχουμε δει, σαφώς και λόγω της τοποθεσίας του σε υψόμετρο 1130μ. με θέα στα γύρω βουνά. Το σημείο μπορείτε να προσεγγίσετε είτε από την παραθαλάσσια διαδρομή από Ζαχάρω προς Κυπαρισσία, την οποία θα αφήσετε στο ύψος του Θολού για να κατευθυνθείτε προς Λέπρεο και Φιγαλεία, είτε αν προτιμάτε εξ ολοκλήρου βουνίσια διαδρομή από την Ανδρίτσαινα (ένα πανέμορφο πετρόχτιστο αμφιθεατρικό χωριό, με θέα στις γύρω πλαγιές του Λυκαίου Όρους, το οποίο διαθέτει ξενώνες και ωραία μέρη για φαγητό και καφέ - να επισκεφθείτε την Νικολοπούλειο Βιβλιοθήκη, από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα). Από εκεί μπορείτε εύκολα να πάτε στον ποταμό Νέδα με τους θεσπέσιους καταρράκτες. Nα σταθούμε λίγο πίσω στο Λέπρεο, στο οποίο προτείνω οπωσδήποτε στάση στο παραδοσιακό καφενείο-ψησταριά στην πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και το ρυάκι να κελαρίζει χαλαρωτικά, αλλά και πριν ακόμη φτάσετε στο χωριό, προσεγγίζοντάς το ερχόμενοι από το Θολό, την προσοχή σας θα τραβήξει ένα υπέροχο παραμυθένιο σπιτάκι ακριβώς πάνω στο δρόμο. Εμείς πριν χρόνια που περάσαμε ντραπήκαμε να σταματήσουμε να μάθουμε τι είναι αυτό το θεατρικό σκηνικό μην τους ενοχλήσουμε τους ανθρώπους, αλλά φέτος που θα ξαναπεράσουμε και ξέρουμε πια τι είναι χάρη στο Internet, σίγουρα θα κάνουμε μια στάση κι εκεί. Είναι το Tibulis, το σπίτι - μουσείο δύο Γερμανών που ήρθαν κάποτε για διακοπές στην Ηλεία, την αγάπησαν, κόλλησαν εκεί και το έχουν γεμίσει παλιά αντικείμενα και κούκλες! Δείτε αυτό το άρθρο για περισσότερες λεπτομέρειες www.thebest.gr/news/index/viewStory/358558
Αλλο σημαντικό αξιοθέατο του Νομού είναι ο ποταμός Αλφειός, αξίζει να ακολουθήσετε την παραποτάμια διαδρομή για το χωριό Νέα Καλυβάκια (κοντά στην Αρχαία Ολυμπία, στο δρόμο για Νέα Σκιλλουντία). Το ίδιο το χωριό είναι πολύ συμπαθητικό και έχει κάποια καφενεία και ταβέρνες, μεταξύ των οποίων μία πέτρινη καλοβαλμένη ταβέρνα που τη λειτουργεί ένα πολύ συμπαθητικό ηλικιωμένο ζευγάρι, μην περιμένετε να κάνετε επιλογή από τον κατάλογο, θα σας ρωτήσουν πόσα άτομα είστε και θα κάνουν οι ίδιοι τα κουμάντα τους, θα καταφτάνουν τα φαγητά ως έκπληξη και πολύ νόστιμα, οφείλω να πω! Δυστυχώς δε θυμάμαι όνομα, αλλά θα την αναγνωρίσετε γιατί είναι η μόνη πέτρινη και καλοδιακοσμημένη.
Σημειωτέον, ότι αν βρεθείτε στην περιοχή καλοκαίρι (ιδίως Αύγουστο) θα βρείτε κάθε μέρα κι από ένα πανηγύρι, μία εκδήλωση, μία θεατρική παράσταση, να έχετε το νου σας στις αφίσες στους δρόμους, πάντως δεν θα βαρεθείτε!